Delikatny pstrąg macerowany w soku z cytrusów .
Czas :1 godzina
Składniki :
4 filety z pstrąga
2 cytryny
1 pomarańcza
ćwiartka czerwonego grejpfruta
1 czubata łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła
olej z pestek winogron
4 łyżki mąki
Sok z cytryn i pomarańczy , grejpfruta zmieszać z konfiturą , 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki pieprzu , szczyptą soli . Filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety z obu stron .
Pstrąg który poleży w sosu z cytrusów jest wyjątkowo delikatny - pięknie pachnie , a konfitura z pomarańczy nadaje mu wspaniałego smaku.
dodane na fotoforum:
kas13 2010-10-02
miłej soboty życzę!
jonna 2010-10-02
Ryba może być w każdej postaci, a jeszcze tak egzotycznie przyprawiona....
Ażurowy talerz dodaje uroku,całej potrawie......
Pozdrawiam BUNIU:)))