Inspiracje kuchnią prowansalską .
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
2 dzwonka z łososia
2 cytryny
1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
1/2 łyżeczki soli lawendowej ( kuchennej )
1 łyżeczka miodu lawendowego
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1 herbatka lawendowa
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki masła
olej
mąka
Zalać herbatę lawendową wrzątkiem - parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.
dodane na fotoforum:
cherney 2010-10-08
smakowitości :)
jonna 2010-10-09
Ciekawe jak smakuje ryba o smaku lawendowym.....
Muszę to zrobić......
Pozdrawiam Buniu:))