Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki karpia od ogona ( tak ok 20 cm z ogonkiem )
sól
pieprz mielony
1 cytryna
olej z pestek winogron
2 łyżki Sosu Teriyaki
mąka
2 jajka
bułka tarta
2 łyżki masła .
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu Teriyaki .
Ogony karpia wyfiletować ( tak by nie pozostały żadne ości ) - wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z ćwiartką cytryny .
dodane na fotoforum:
frezja8 2010-10-15
~~~^^^*^^^~~~
>>>witam milutko<<<
~~~~***~~~~
____________(()))
_____________)))
____________()((_))
__________((_____))______¶¶¶¶¶
_______________________¶¶__¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶___¶¶
_¶¶¶¶¶¶¶¶¶§§§§§§§§¶¶¶¶¶¶_¶¶__¶
_¶¶¶§§☼§§§§§☼§§§§§☼§§¶¶____¶
__¶¶§§§§§(█)(█)§§§§§¶¶_____¶¶
__¶¶¶§§§(█)(▒)(█)§§¶¶____¶¶
__¶¶§§§§§(█)(█)§§§§§¶¶_¶¶¶¶
__¶¶¶§§§§§§§§§§§§§§§¶¶¶¶¶¶
____¶¶¶§§☼§§§§§☼§§§§¶¶¶¶
_____¶¶¶¶¶§§§§§§¶¶¶¶¶_¶¶_¶
______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶¶
_________¶¶¶¶¶¶¶¶
~~ Cała radość jest w poranku
Gdy za oknem świeci słońce,
Zaparzona kawa w dzbanku
Budzi moje myśli śpiące~~
Pozdrawiam i życzę miłego piątku...Kasia...
rudy13 2010-10-15
zrobiłaś mi smaka na karpika.... no i co teraz ??!! trzeba wpaść do Buni na te ogony...; ))
cherney 2010-10-16
karpik , smaczniutki ;)
bunia 2010-10-16
rudy13- uprzejmie informuję , że po za ogonami ( załapałam się na darmowe filetowanie ich i promocję za to że kupiłam same ogony ) to jeszcze mam zestaw na zupę rybną ( ogony 2 i kręgosłupy z wyfiletowanych , głowy z pstrągów , okoń, filet z łososia , filet z pstrąga , kawałek szczupaka ) .Czujesz się skuszona ????