Bunia ,, słodzi ,, Tamagoyaki :

Bunia ,, słodzi ,, Tamagoyaki :

A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?
Czas : 15 minut
Składniki :
6 jajek
1 łyżka wody
szczypta soli
olej do smarowania patelni
20 dag sera białego śmietankowego
cukier do smaku
aromat waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
20 dag świeżych malin
2 łyżki syropu malinowego

1) - Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
2) - Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym
3) - Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
4) - Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
5) - Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy łyżeczką ,,wałeczek " z serka i zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
6) - Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5 z tym że nasypujemy przy już rolowanym omlecie malin i delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki rolujemy omlet na przeciwległy brzeg patelni
7) - następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 4 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
8) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
9) - Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
10)-Podawać z resztą sera i pozostałymi malinami polewając syropem malinowym.
Tak zrobiony omlet trzeba podawać od razu bo maliny puszczają sok i barwią omlet ( niestety na sinawy kolor) . Jeśli mamy zrobić omlet na zapas ( podaje się go na zimno ) to proponuję smażyć tylko z serem i maliny dodawać dopiero przed podaniem.
Jak dla mnie super- smaży się szybciej niż naleśniki .

dodane na fotoforum:

kaarcia

kaarcia 2010-10-18

grunt to fantazja ;-)

qwerta2

qwerta2 2010-10-18

mniamka

wandy

wandy 2010-10-18

Hmmmmmmmmmm....pracochlonne, ale sprobuje!
Buziaczki nasza "Buniu"

cherney

cherney 2010-10-18

a pewnie ;D ...świetny pomysł , i smakowity :) pozdróweczki :)

ondra

ondra 2010-10-18

Wygląda bardzo apetycznie :))) Pozdrawiam :)))

lasocka

lasocka 2010-10-18

Wygląda bosko!

rudy13

rudy13 2010-10-18

no Buniu... przepisik smakowity... aż chce się spróbować tych japońskich naleśników....
pozdrówka..... :))

dzaga

dzaga 2010-10-18

przyjrzałam się fotce , pięknie i smacznie wygląda. Przepisu już nie czytam , bo i tak za cholerę czegoś takiego nie uda mi się zrobić ....:))

pica15

pica15 2010-10-18

matko ,jakie to skomplikowane!

bunia

bunia 2010-10-18

Dziewczyny- ja też tak myślałam , że te omlety są skomplikowane jak mi koleżanka , która mieszka w Japonii o nich mówiła . A potem stwierdziłam , ze co mi szkodzi- najwyżej będę stratna 6 jajek i łyzeczkę oleju . Pierwszy raz robiłam na zwykłej okrągłej patelni- nie wychodza tak zgrabnie . A potem kupiłam za 25 zł kwadratową . To jest prostsze niż naleśniki . Roluje się podważając zwykłą łopatką drewnianą ( Japończycy robią to pałeczkami ) - wystarczy co którys raz posmarować ponownie patelnię olejem za pomocą pędzelka .W 5 minut omlet dla 2 -3 osób gotowy .

milka65

milka65 2010-10-19

i gra , pycha szybko i smacznie

dodaj komentarz

kolejne >