Naszło mnie na domowego grilla . Najprostsze co może być - kurze piersi i zioła .
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy ,, Czerwona czubrica "
Piersi z kurczaka polać olejem wymieszanym z sosem sojowym i posypać pieprzem .Zostawić w na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty.
Patelnię grillową ( taką z krateczką na dnie ) rozgrzać mocno ( poziom rozgrzania sprawdzamy dając na patelnię kilkoma kropelek wody - jak parują to patelnia jest za zimna , jak ,, turlają się " po powierzchni patelni to jest ona gotowa do smażenia ).
Włożyć piersi z kurczaka i docisnąć je widelcem do powierzchni patelni . Zostawić aż same ,,odkleją się " od dna- przewrócić na drugą stronę i znów docisnąć . Jak ponownie odklei się od dna posypać przyprawą ,, Czerwona czubrica " ( obracając tak by przyprawa była z obu stron ) . Dodać łyżeczkę masła - przykryć patelnię pokrywką i zostawić na wyłączonym palniku na kilka minut .
Jeśli nie mamy przyprawy ,,Czerwona czubrica " możemy zrobić coś podobnego z bardziej dostępnych przypraw - mieszamy szczyptę soli czosnkowej, cząberu lub oregano, mielonej słodkiej papryki .
Podałam z pieczarkami smażonymi - doprawionymi tą samą przyprawą .
dodane na fotoforum:
rudy13 2010-11-01
Grażynko, pomarynowałam kurze cycki (Twoim przykładem, z poprzednich przepisików) i uraczyłam takimi gości..... oblizywali się, że aż miło było patrzeć..... sąsiadka to nawet stwierdziła, że takich nigdy nie jadła (a jest po 80-tce)... hi hi hi...
pozdróweczka i buziaczki .... :))
basik57 2010-11-02
1000 razy brawo bunia!!!!! Nareszcie cos malos komplikowanego:)))
I dobrego!!!! Wyprobuje na pewno.