Uwielbiam widok carpaccio - uwielbiam buraczki - to czemu by ich tak nie podać ?
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 średniej wielkości buraczki
1/4 szklanki soku z buraków
1 pełna łyżeczka miodu
3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
szczypta mielonego pieprzu kolorowego do smaku
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
Zrobić marynatę - sok z buraków , miód , sos sojowy i pieprz gotować tak długo na małym gazie aż zmniejszy objętość o połowę .
Buraczki ugotować do miękkości . Ostudzić . Obrać .Obieraczką do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki ( jak na carpaccio ) .Zmieszać marynatę z olejem i zalać zaprawą buraczki . Zostawić na 15 minut . Odcedzić . Ułożyć plasterki z buraczków ozdobnie - lekko skropić marynatą , posypać natką pietruszki.
Można podawać jako dodatek do II dań lub przekąskę z serami , pikli itp.
dodane na fotoforum:
luanka 2010-11-03
mniam!
Dobrej nocy. Milutkich senków a rano wspaniałego przebudzenia :)
qwerta2 2010-11-04
Każdego dnia na nowo zachwycaj się życiem, miłością, przyjaźnią niepowtarzalną, jedyną i uśmiechaj się do siebie i świata. MIŁEGO CZWARTKU ŻYCZĘ.