Z tej porcji wychodzi ok 20 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/03/ruskie-pierogi-z-mieta.html#more
dodane na fotoforum:
madu02 2010-11-10
świetny przepis, o takie mi chodziło, szybkie, bez wałkowania z mięciutkim ciastem, jesteś moją ulubioną za te pierogi, na Twoją galerię muszę poświęcić więcej czasu, dlaczego dopiero teraz do ciebie trafiłam? rożnie krzyżują się ścieżki garnkowe, ukłony
rudy13 2010-11-10
a można na takie wpaść do Ciebie... ?? byłoby najszybciej.... chociaż, Ty chyba w Szczecinie mieszkasz, to z Opola szmat drogi..... ech... chyba sama zrobię... :))
bunia 2010-11-10
Rudy13- a tam narzekasz - z Opola do Szczecina prosta droga. Wieczorem wsiądziesz - na obiad dojedziesz ( hi hi ) - melduje , ze dziś miałam dzień pierogowy - robiłam na zapas ( i na dziś ) 5 wersji .
To znaczy ciasto takie samo- farsze różne :
- te ruskie z miętą
-z drobiem i suszonymi pomidorami
-z mięsem
-z miesem , kaszą i cebulką-pieczarkami i żółtym serem
Przyjedziesz to wyciągnę .