Z oryginałem pewnie za wiele to nie ma - taki kurczak ,, słodko-kwaśny " wg Buni. Smaczna .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 ogórka
1 marchewka
1 szklanka pokrojonej w paseczki sałaty lodowej ( kapusty pekińskiej)
4 pokrojone w plasterki pieczarki
1 szklanka pokrojonego w cienkie słupki bambusa z puszki
1 czerwona cebula
1/2 białej części pora
olej
sos sojowy jasny do smaku
miód
Sos Chili czosnkowy do smaku
1 łyżka pikantnego ketchupu
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
pieprz cytrynowy
szczypta otartej skórki mandarynkowej
imbir świeży ( 1/2 łyżeczki utartego ) lub mielony do smaku
1/2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
szczypta cynamonu
1 goździk
kawałek ( 1/4 ) anyżu gwiaździstego - badianu
2 jajka
Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut.
Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę " .
Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć - dodać mięso ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę - dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy .
Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki )
Z tego wychodzi 3-4 średnie porcje .
dodane na fotoforum:
dzaga 2010-11-15
to mi się szalenie podoba , uch , zjadłabym chętnie , tylko robić mi się nie chce ....
lila08 2010-11-16
kulinarne wariacje...pychota...warto spróbować...tylko gdzie ja kupię anyż gwiaździsty ... ;0
miłego dnia :)))
pinecha 2010-11-16
-Buniu, danie bardzo fajne
-nie liczy się jak kto zrobi "oryginał" ale inwencja twórcza autora ;-)
bunia 2010-11-16
lila08- zrobisz bez i nikt nie zauważy - hi - powaznie- jest to dobrze - nie ma będzie trochę inny smak
moniwuk 2010-11-24
no proszę, badianu używasz :) jak miło, ja też bardzo lubię, ryż gotuję z kilkoma gwiazdkami, mega aromatyczny jest.