Wątróbka drobiowa to takie danie co to objawia się w wielu smakach - dziś dodałam do niej Relish cebulowo-jabłkowy .
Czas : 30 minut
Składniki :
60 dag wątróbek drobiowych
2 duże cebule cukrowe
1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( ostrza na mizerię ) jabłek
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
Delikat do doprawiania
2 łyżeczki ,,Sosu chili czosnkowego ,,
sos sojowy do smaku ( minimum 3 łyżki )
cukier brązowy ( ok 4-5 łyzeczek )
przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub cząber z majerankiem ) do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich + kilka połówek do dekoracji
Wątróbkę oczyścić , osuszyć . Posypać Delikatem ( od 2 łyżki ) , pieprzem ( ok 2 łyżeczek ) i czubricą ( ok 2 łyżki ).W głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim wątróbki na rumiano ( ostrożnie mieszać drewnianą łopatką by nie pryskało tłuszczem ).
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w grube ,, piórka ,, cebule. Posypać cebulę 2 łyżeczkami cukru i smażyć ją tak by zmiękła , a przy okazji pokryła karmelem . Dołożyć jabłka . Smażyć przez 3 minuty mieszając .Dodać sos chili czosnkowy , sos sojowy , do smaku cukier, pieprz , czubricę . Relish ma być ostry- lekko kwaśny z nutką słodyczy .
Dołożyć Relish , orzechy i masło do wątróbki . Wymieszać .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut. Doprawić ostatecznie do smaku .
Podawać wg upodobania z ryżem , ziemniakami puree ( ja zrobiłam tzw. Mashed Potatoes czyli jak mówią moje wnuki ,,maszowane " - puree ziemniaczane z dużą ilością słodkiej śmietanki i roztopionego masła - są bardzo kremowe ) udekorowane połówkami orzechów włoskich .
dodane na fotoforum:
fabio54 2010-11-17
Kochana buniu ,przede wszystkim buziaczki. Powiedz mi teraz prosze !! bo mam taki starodawny przepis : ges mloda,,migdaly,troche masla,söl i pieprz i teraz uwaga! szafran do smaku . chodzilam po sklepach i szukalam tego szafranu ,i co znalazlam w tabletkach / ale w opakowaniu jest tylko jedna/ i teraz nie wiem czy to rozkruszyc ,czy na moczyc czy moge tä gäske tym calym szafranem natrze? prosze pomöz mi bo grunt mi sie pali pod nogam ,doradz! Buziole!
bunia 2010-11-17
fabio54 - nie mam pojecia - nigdy nie widziałam szafranu w takiej formie- ja kupuję ,,pręciki " i to namaczam i daję do potrawy .Spróbuj poczytać na opakowaniu może coś pisze - uważaj z szafranem bo jak dasz więcej niż szczyptę to potrawa zgorzknieje- jest bardzo intensywny i kapryśny .
moniwuk 2010-11-24
ja robię wątróbkę na słodko - cebulę duszę z jabłkami, dodaję rodzynki, łyżkę miodu i cukier waniliowy do smaku! Pyyycha!
tczew54 2010-12-09
Oryginalny przepis , muszę wypróbować iż niesamowicie lubię wątróbki drobiowe. Pozdrawiam.