Do robienia tych pierogów wykorzystuję mięso drobiowe jakie zostaje po ugotowaniu zupy ..
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 szklanka ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
2 cebule
Sól
Pieprz mielony
Przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " Kamis
6 połówek suszonych pomidorów w oleju
Oliwa
2 łyżki masła
-przygotować farsz mieszając zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory " i pieprzem .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - posypane pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .
dodane na fotoforum:
grazia5 2010-11-23
Oj Ewcia Jak możesz tak nas molestować kulinarnie:))))))))))))))))))))???????occccccccccchhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
grazia5 2010-11-23
SORRY BUNIA >>>>>>>>>>>>>>>>>>Widzisz az mi się w głowie przewraca:)))))))))))))hihihihihihih
madu02 2010-11-23
bunia, medal za ten farsz, wspaniały pomysł aby dosmaczyć mięso drobiowe, żałuję że dopiero teraz Cię znalazłam, ale wszystko przed nami, pozdrawiam...
pamela5 2010-11-23
Pięknie wygladają:-)))
Nie wiedziałam, że jest przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem " Kamis. Muszę poszukać w sklepie, bo uwielbiam smak i zapach suszonych pomidorów;-))
bunia 2010-11-23
pamela5- jest w takich pękatych plastikowych słoiczkach- fantastyczna - ja nawet do kanapek używam .
fabio54 2010-11-23
Pychotki ,juz umie robic pierogi ,zawsze dolewalam zimnä wode i wychodzily mi twarde ,nie jadalne a ostatnio troche bylo zamieszania ale ciasto bylo mieciutkie ,teraz czesciej bede robila:)
pozdrawiam Cie Buniu!
bunia 2010-11-23
fabio54- cieszę się- mnie tego ciasta nauczyła moja Babcia jak musiałam robić pierogi po 200 sztuk .Dzieciaki ( 4 ) rosły i wszyscy chcieli pierogi - i najlepiej żeby zostało do podsmażenia . Kota dostawałam z wałkowaniem .A te to moze równe nie były ale za to szybko szło . Teraz to mogę sie bawić w wałkowanie i równiutkie pierozki - ale nadal robię z parzonego ciasta- bardziej mi smakują . Jak już ,, złapiesz dryg " z robieniem to polecam kolorowe pierogi ( do ciasta dodaje się kurkumę ( żółte ) , szpinak ( zielone ) i utarty buraczek ( czerwone )