Tak mi posmakowało doprawianie lawendą ,że sprawdzam ją w różnych potrawach- dziś zwyczajne sznycle z kurczaka - nie zwyczajnie .
Czas : 30 minut
Składniki :
3 pojedyncze piersi z kurczaka
3 jajka
bułka tarta do panierowania
sól lawendowa szczypta
1 łyżeczka miodu lawendowego
1 łyżeczka maggi w płynie
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka masła
Z piersi kurczaka podzielić na sznycle ( grubość i wielkość zależy od upodobania ). Rozklepać je delikatnie . Posypać szczyptą soli lawendowej ( sól zmieszana z otartą suszoną lawendą w proporcji 1/2 szklanki solo na 2 łyżki lawendy - bywa też gotowa w sprzedaży ).Miód utrzeć z 1 łyżką oleju . Posmarować sznycle z obu stron. Posypać obficie grubo mielonym kolorowym pieprzem .
Panierować w jajku i bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) z masłem i smażyć sznycle na rumiano z obu stron .
dodane na fotoforum:
bzdurka 2010-11-27
Muszą być pyszne buniu.
Już mi ślinka leci.