Delikatne- jesienne puree . Dynia wbrew obiegowej opinii nie musi być jadana na słodko.
Czas : 40 minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki
kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 2:1 w stosunku do ziemniaków - dyni mniej )
2 łyżki masła
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 jajko
sól
biały pieprz mielony
1/2 szklanki pokrojonej w paseczki zielonej części pora
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka płynnego miodu
Obrane i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs .
Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.
dodane na fotoforum:
delfi 2010-11-30
mmmm... wypróbuję ...:)))
pozdrawiam:))
maria7 2010-11-30
DOBRY WIECZÓR!
Jest taki ktoś, kto ciepło daje,
Ze smutnych myśli wyciąga w świat,
Kto otrze łzę, choć nie poproszę,
Kto siłę i wiarę w szczęściu da.
Jest ktoś, z kim czas za szybko płynie,
Bo dobrym sercem karmi świat.
Przyjaciel, On posiada klucze
do nieba bram...
SERDECZNIE POZDRAWIAM I BUZIACZKI ZOSTAWIAM:)))
MILUTKIEGO I CIEPŁEGO WIECZORKU ŻYCZĘ BUNIU:)))
NASTEPNE PYSZNE DANIE-MNIAMMM.....
luna19 2010-11-30
milego wieczorka
a masz http://bitwa-na-sniezki.pl/1472308 ;DD
qwerta2 2010-12-01
Zimowe pozdrowienia dziś do Ciebie przynoszę,
zasypane śniegiem w którym odbija się błękit nieba .
Miłego popołudnia:)))