Danie dla miłośników makaronów, anchovies i tuńczyka .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 garści makaronu Tagliatelle ( ja użyłam mieszanki kolorowego )
1 łyżka masła
½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżki kremowego serka topionego
4 fileciki anchovies
puszka tuńczyka w oleju ( kawałki )
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
2 kostki bulionu drobiowego
natka pietruszki pokrojona do posypania
2 łyżki pokrojonej w paseczki zielonej części pora do posypania
Zagotować wodę z bulionem i ugotować w niej al dente makaron - odcedzić .
W czasie kiedy makaron się gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wrzucić na nie drobno pokrojone anchois i odsączonego tuńczyka i chwilę smażyć . Dodać ser topiony , wlać śmietankę i ogrzewać aż się rozpuści . Doprawić pieprzem .
Odcedzony makaron podawać polany sosem lub wrzucić do sosu- wymieszać i tak podawać - jak kto woli.
Podawać posypany natką pietruszki i porem .
dodane na fotoforum:
malgra 2010-12-08
Nie jadłam tego jeszcze...tuńczyka robię w sałatce z ryżem i jajkami...wygląda super...)