Lekko owocowy smak marynaty służy halibutowi.
Czas : 15 minut + macerowanie
Składniki :
4 małe filety z halibuta ( bez skóry )
2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich )
2 duże mandarynki - sok
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
mąka
1/3 kostki masła
Filety halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny, mandarynek, olejem . .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć . Posolić i posypać pieprzem mielonym . Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim na rumiano z obu stron halibuta .
Podawać z sałatą z dresingiem mandarynkowym .
dodane na fotoforum:
klarisa 2010-12-10
Smacznego do tych pyszności i pozdrawiam piątkowo......
malgra 2010-12-10
Same wykwintności...zrobiłam kiedyś halibuta zapiekanego w piekarniku...i nikomu nie smakował...a Twój może myć pyszny...)
bunia 2010-12-10
malgra -a to ciekawostka - halibut raczej wszystkim smakuje - to przecież taka delikatna ryba i w dodatku bez tego charakterystycznego rybiego posmaku .
tczew54 2010-12-10
W takiej marynacie to jeszcze nie jadłam żadnej ryby. Wypróbuję przepis na pewno. Pozdrawiam cieplutko.