W zasadzie zwykłe kopytka trochę tylko inaczej doprawione
Czas ;1 godzina
Składniki :
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
szczypta kurkumy
szczypta curry
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,, poturlania ,, ciasta - z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w osolonym wrzątku ( z łyżka oleju ) aż wypłyną .
Takie kopytka są żółciutkie i lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z surówkami.
dodane na fotoforum:
qwerta2 2010-12-15
Trochę chłodno…
Trochę pruszy…
Lecz pogoda,
Mnie nie wzruszy…
Biegnę pędem,
Tu - do Ciebie…
POZDROWIENIA ŚLĄC DO CIEBIE!!!
erminia 2010-12-15
ze składnikow to takie bardziej kluski śląskie ;) z wyglądu i owszem -kopytka :)))) smacznego :)))) lece robic ;))))))
klarisa 2010-12-15
pychotka,smacznego i pozdrawiam
tabea 2010-12-15
Rewelka ! Uwielbiam smak curry, musze koniecznie wyprobowac Twoj przepis buniu. Pozdrawiam ! :-)