Zapachniało mi grzybami - a że akurat trafiły sie polędwiczki to czemu nie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 duża polędwica wieprzowa
20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
2 łyżeczki miodu
1 łyżka sosu sojowego grzybowy
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
szczypta papryki mielonej
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 mini kostka cebulowa
1 Bulionetka pieczeniowa
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu sojowego grzybowego , oleju , pieprzu , papryki , majeranku , czosnku ,rozkruszonej kostki cebulowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić pozostawiając wywar .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby , wywar z gotowania grzybów , resztę marynaty .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .
Wyjąć mięso z sosu - usunąć nici - podzielić na 2-3 porcje .
Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle , kluskami - jak kto lubi.
dodane na fotoforum:
gosia32 2010-12-18
Super pomysł akurat na świeta sie przyda...pozdrawiam
pocis 2010-12-18
No coś wspaniałego dla podniebienia:)
klarisa 2010-12-19
śliczna .....foteczka....pozdrowionka....niedzielne....