Często robię smażonego łososia - zmieniając tylko marynatę .Tym razem użyłam sosu chili z cytryną.
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
2 steki z łososia
olej z pestek winogron
sok z 2 dużych cytryn
2 pełne łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,, ( Tao-Tao )
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu chili z cytryną i 1/2 łyżeczki pieprzu .
Steki ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Na patelni rozgrzać olej z masłem . Steki posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z obu stron .
Podałam z ryżem gotowanym na bulionie warzywnym ( z kostki ) ze szczyptą kurkumy i surówka z kapusty pekińskiej.
dodane na fotoforum:
lila25 2011-01-07
piekny piatkowy obiad !