Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
chrzan Wasabi
Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-01-16
SMACZNEGO
reni50 2011-01-16
smacznie to wszystko wygląda...
danwi66 2011-01-16
Mój kolega mawia"ze słodyczy najbardziej lubię golonkę:)...".....no cos dla niego...pyszności:)...
lubisie 2011-01-16
Ależ tu smacznie... Aż żal opuszczać tą stronke:)
beata3 2011-01-17
Poranna kawa paruje z promieniem słońca się miesza spokoju nastrój ją słodzi w powietrzu uśmiechy wiesza… Moc obowiązków i pracy do Ciebie co dzień przemawia a ja na chwileczkę małą chciałabym po przeszkadzać, zgarnąć ciepło do myśli, źródło rozperlić radości, by urok porannej chwili do zmroku w sercu Twym gościł.
bunia 2011-01-23
boberek - jak jest ugotowana do miękkości to zaraz po wyjęciu łatwo usunąć skórę i delikatnie nacisnąć na mięso - ,, blaszki ,, same sie oddzielą . Po tym można poznać czy golonki indycze są dobrze ugotowane