Kapuśniak z karmelizowaną cebulką :

Kapuśniak z karmelizowaną cebulką :

Zwyczajny kapuśniaczek na żeberkach .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
35 dag żeberek ( chude paski )
1/2 kg kiszonej kapusty
3 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 duże cebule
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki kminku - ziarenka
2 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej - ale można dać co kto używa )
pieprz grubo mielony
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
8 szklanek wody
natka pietruszki
2 łyżki mąki
Kapustę sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew , pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .
W dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , kapustę , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ) i 7 szklanek wody .
Cebule pokroić drobno i karmelizować na oleju posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka łyżek wody - zagotować i przelać do zupy.
Osobno zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać do zupy razem z wodą w której się gotowały .
Gotować zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi i pogotować jeszcze 15 minut .
Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .
Na suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .
Podawać posypany natką pietruszki.
I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania - zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
Jeśli ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana .

dodane na fotoforum:

jajaka

jajaka 2011-01-25

Pyszniutko wyglada ten kapusniaczek!!!!
Zycze milego dnia!!!

tczew54

tczew54 2011-01-25

Ja bardzo lubię taki kapuśniaczek, no ale u mnie nikt inny nie chce jadać więc nie robię.
Pozdrawiam.

kas13

kas13 2011-01-25

miłego po południa!

juscia2

juscia2 2011-01-25

Zawsze mówie dzieciom, że jak jedza za duzo czekolady to potem musza zjeśc garnuszek kapusniaku zeby sie im robaki nie zaległy;) Albo rezygnuja z czekolady albo wsuwaja kapusniaczek;) Ten wyglada pysznie!

krynia2

krynia2 2011-01-25

Pyszny napewno.........smacznego ....pozdrawiam.

pola13

pola13 2011-01-25

PYCHOTA!Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę!

jonna

jonna 2011-01-25

Kapusta jest zdrowa, więc jedzmy jej jak najwięcej, zwłaszcza zimą......Z tą karmelizowaną cebulą musi mieć orginalny smak.....
Pozdrawiam Buniu:))

soopka

soopka 2011-01-25

wygląda bardzo zach ecająco.....pozdrawiam gorąco.....miłego wieczoru....:)

fabio54

fabio54 2011-01-26

Pozdrawiam Cie Buniu..Kapusniak moja ulubiona zupa...

dodaj komentarz

kolejne >