Bardzo prosty sposób na smaczna rybkę .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 filety soli
sok z 2 cytryn
sok z 1 mandarynki
pieprz grubo mielony kolorowy
szczypta przyprawy ,, Fit up -kompozycja ziół i przypraw do potraw z ryb i owoców morza z dodatkiem błonnika i tamaryndowcem ,,
2 łyżki mąki
olej z pestek winogron
1/4 kostki masła
Rybę rozmrozić i osuszyć .Zalać sokiem z cytryn, mandarynki i 2 łyżek oleju. Posypać 1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu i 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb .Zostawić rybę w marynacie na ok.30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi - papierowymi .Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju .Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i odstawić z gazu. Znów podgrzać do wrzenia, usunąć pianę i zdjąć z gazu. Powtórzyć trzeci raz .W ten sposób w przyspieszonym tempie można klarować masło .Jak już mamy przygotowane masło do smażenia to na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i smażymy na rumiano z jednej i drugiej strony .
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i sezonowa surówką ( podałam młode ziemniaczki ).
dodane na fotoforum:
danka1 2011-01-28
to musi być pyszne danie.
bunia 2011-01-31
rudy13- zdradzę Ci tajemnicę - solę kupiłam w warzywniaku 20 m od domu - leżała sobie w zamrażarce razem z innymi rybkami .Młode ziemniaczki w tym że warzywniaku - nawet kopereczek i cytryny były pod ręką .