W zasadzie absolutnie nie powinno sie tak robić bigosu - ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię .
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
1/2 białej kapusty ok. 1 kg
2 duże cebule
15 dag wędzonego surowego boczku
15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
20 dag pieczonego mięsa
1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
10 suszonych grzybów
pieprz mielony
miód
maggi
1 kostka bulionu wołowego
Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki.
Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać z , pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia .Włożyć grzyby , kostkę bulionową i wlać wywar z gotowania .Dusić na małym gazie .
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula się zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą . Dodać pokrojone wędliny .
Dusić ok. 2 godzin - doprawić do smaku pieprzem, maggi , miodem .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-01-30
też dziś zrobiłam taki bigos na szybko...
danwi66 2011-01-30
oj tam...ja dodaję oliwę i wodę do kapustki....i potem resztę,,,i pyszny....w porównaniu z Twoim to ja popełniam bluźnierstwo nazywają swój"bigosik"...hahahha
krynia2 2011-01-30
Prosty,szybki i smaczny......tez tak robię ..............popzdrawiam.