Następna przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.
Czas 45 minut
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka nasion czarnuszki - całych
1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki - zmielonych
3 łyżki pokrojonego koperku
1 kostka bulionu drobiowego( lub warzywnego )
Kapustę zalać wodą i gotować przez 20 minut. Odcedzić . Dodać do niej olej i przyprawy. Dusić na małym gazie przez następne 20 minut .
Podobna do kapusty z kminkiem ale wyczuwa się różnicę - czarnuszka jest ostrzejsza w smaku , ma lekko ,,kamforowy ,, smaczek. Ja bym jej smak określiła jako skrzyżowanie kminku z tymiankiem .Posypałam przed podaniem odrobiną czarnuszki uprażonej na suchej patelni by uwolnić olejki eteryczne .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-04
smacznego