Nie ukrywam ,że są pracochłonne - ale za to jakie pyszne .
Czas :1,5 godziny + 6 godzin moczenie
Składniki :
1 kg nerek
2 cebule białe
2 cebule czerwone
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
2 garści suszonych grzybów
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
maggi lub przyprawa do zup
pieprz mielony
papryka mielona
majeranek
2 łyżki mąki
4 szklanki wody
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą .Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodając ziele angielskie, liście laurowe , 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej ,1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki soli .W czasie kiedy nerki się smażą namoczyć grzyby w szklance wody ( krojone ).
Cebule drobno pokroić i obsmażyć lekko rumieniąc na oleju. Przełożyć do nerek.
Wlać do garnka namoczone grzyby razem z wodą w której sie moczyły .Zalać resztą wody i dusić do miękkości ( sos powinien odparować do 1,5 szklanki. Doprawić do smaku.
Zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-13
smacznego
reni50 2011-02-13
ciągle coś nowego serwujesz...smacznie to wygląda...
kwiatek 2011-02-13
ciągla coś nowego ale to akurat nie dla mnie i mojej rodzinki ale pozostałe.....jak najbardziej
bunia 2011-02-14
yvonne7- a bo trzeba moczyć , moczyć , moczyć, moczyć ( i nie wachać jak się moczą ) - potem już nie ,, pachną ,, a za to jak smakują . Ja tak mam z płuckami- uwielbiam pierogi z farszem z płucek ale cierpie katusze jak się gotują