Pieczona pietruszka jest pyszna - doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną .
Czas : 2 godziny
Składniki :
1/2 kg wieprzowiny od szynki
4 duże pietruszki
4 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka ( płaska ) soli
Zrobić marynatę z oleju , miodu i przypraw .Natrzeć mięso i zostawić na godzinę .Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone na pół pietruszki. Dołożyć pietruszki do mięsa ( można też dodatkowo położyć obok kilka natartych marynatą obranych ziemniaków ) i szczelnie przykryć naczynie .
Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik sie nagrzeje do ustawionej temperatury . Wyjąć mięso , pokroić w plastry .
dodane na fotoforum:
ozgadan 2011-02-15
⋰⋰✿ڿڰۣڿ-ڰۣڿ✿ڿڰۣڿ-ڰۣڿ✿⋰⋰
(¸.•´ ¸.•´.•*- Tysiąca
•.¸.♥¸.•´¨`»♥ - uśmiechów
¸.•*¨¸(.•* - i promieni słońca,
•´¨`»¸♥.•* - niech świecą
¸.•´(¸.•´ - dla Ciebie bez końca..!!
Bardzo serdecznie pozdrawiam;)
halinag 2011-02-15
Smakowitości Grażynko u Ciebie podziwiam Twoje wyczyny i kombinacje kulinarne mimo iż się nie zawsze wpisuję ale odwiedzam Twoją pyszną galerie...pozdrawiam
krynia2 2011-02-15
Ja odwiedzam,drukuje i wprowadzam w zycie........u siebie................pozdrawiam.
abc75 2011-02-15
tak, tak....pietruszka pieczona jest pyszna!jak się domyślam pewnie zięć ci podpowiedział ;)
bunia 2011-02-15
abc75- i hi - ale masz pamięć - trafione - pierwszy raz jadłam w Anglii , co prawda tam to był pasternak ale nasza pietruszka jest równie pyszna.
kris13 2011-02-15
Dobre!...ciekawi mnie ta pietrucha_jej smak; bo środek z pietruszki ma smak migdałowy :))
reni50 2011-02-15
apetyczne danie...
bunia 2011-02-15
kris13- jest pyszna - przechodzi marynatą z mięsa -sama z siebie jest słodkawa a tu dodatkowo marynata sie karmelizuje - miód przestaje być słodki i łączy sie ze smakiem pietruszki- polecam- jest super.
rudy13 2011-02-15
czytam, czytam i się zachwycam, a ślinka sama kapie....
jak zawsze nie nadążam z wypróbowywaniem Twoich pomysłów..... całą stertę już mam naskładaną..... ;)
bunia 2011-02-16
Rudy13- zapisuj , zapisuj - może sie przydadzą .Mam w planie odgrzebanie starych pomysłów jeszcze po Prababci - zapraszam na dziś - robie faszerowaneogórki.