Delikatna , złocista , aromatyczna zupka na bazie drobiowego rosołu
Czas : 30 minut
Składniki :
4 szklanki mocnego rosołu drobiowego ( ja miałam z kurczaka z indykiem )
8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
2 duże marchewki ugotowane z rosołu
1/2 ugotowanej pietruszki z rosołu
kawałek ugotowanego selera z rosołu ( tyle samo co pietruszki )
2 żółtka
szczypta szafranu
natka pietruszki
Rosół doprowadzić do wrzenia i wlać zmieszaną z zimną wodą kaszkę. Gotować mieszając aż się rozklei ok 5 minut. Warzywa z rosołu zmiksować w malakserze i dokładnie wymieszać z zupą . Dodać szczyptę uprzednio namoczonego w łyżeczce wody szafran. Ogrzewać na małym gazie 5 minut .Żółtka rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej zupy . Wlać do garnka i juz nie podgrzewać wymieszać.
Podawać posypaną natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
lila25 2011-02-23
wow!