Czemu z brzegu lasu - a bo to takie odtwarzanie smaków dawnych - trochę pola , trochę lasu .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 duża polędwica wieprzowa
10 kapeluszy grzybów suszonych
1 łyżeczki miodu
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka zmiażdżonego i roztartego z odrobina soli czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól
2 cebule
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżka utartego piernika korzennego
2 łyżeczki mąki
6 średnich ziemniaków młodych
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, konfitury, oleju ,czosnku , musztardy , lubczyku , szczypty soli . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić , ( pozostawiając wywar do wykorzystania do zupy lub sosu innym razem ).
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub namoczonym Garnku Rzymskim ) , Obrane ziemniaki i pokrojone cebule natrzeć resztką marynaty i ułożyć obok mięsa .Zmieszać z pokrojonymi w paski grzybami , położyć na wierzchu kawałki masła ). Zakryć szczelnie naczynie .
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 * C . Piec 1,5 godziny od osiągnięcia temperatury ( w Garnku Rzymskim odpowiednio pół godziny dłużej ) .
Wyjąć .Sos zagęścić utartym piernikiem i doprawić do smaku .
dodane na fotoforum:
kwiatek 2011-03-02
pyszne jedzonko!
*´'`°¤¸¸.·'´O`'·.¸¸¤°´'`*
(_¸.·*´'`°¤¸'¸¤Smacznie śpij
*´'`°¤¸¸.·'´O`'·.¸¸¤°´'`*
(_¸.·*´'`°¤¸'¸¤°´'`*·i pięknie
.¸_) Śnij! Dobranoc:-]]
garruu 2011-03-02
WITAM I O ZDRÓWKO PYTAM
─═ڿڰۣڿ◕ڿڰۣڿ◕ڿڰۣڿ═─
...Życie to ściganie marzeń - wczoraj to historia,jutro tajemnica a dziś jest darem.....
...Zatrzymaj przy sobie,to co najważniejsze.
Myśli ciepłe i czułe,chwile najpiękniejsze....
”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•° ~~ MIŁEGO ڰۣڿ♥ڰۣڿ•
..”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*DNIA ŻYCZY JASIO :):)
cherney 2011-03-02
mniam mniam mniam mniam mniam mniam :))
jajaka 2011-03-02
Piekny Warkoczyk :) Wyglada apetycznie!
Ja robe podobny, ale lacze dwa paski wieprzowiny i pasek boczku!
Polecam i pozdrawiam!