Pierwszy raz zrobiłam przez przypadek. Zostało mi farszu grzybowego od innego dania i wykorzystałam go . Potem już robiłam tak specjalnie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 kotlety schabowe bez kości
1 cebula
8 kapeluszy grzybów suszonych
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
papryka mielona
pieprz mielony
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 kostka bulionu grzybowego ( lub sos sojowy grzybowy )
mąka
Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć i lekko posolić .Grzyby namoczyć - ugotować . Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Zmiksować cebule, i odsączone grzyby .Doprawić farsz .
Każdy płat mięsa posmarować farszem i zwinąć w roladę .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami .Posypać mieloną papryką , solą , pieprzem - oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem .Przełożyć do rondelka .Dodać liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować - zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy .Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić odrobiną mąki i doprawić do smaku .
Podawać z kluskami, kopytkami, kaszą . Moim zdaniem doskonale smakują z kiszonym lub konserwowym ogórkiem .
dodane na fotoforum: