Tradycyjnego pstrąga na masełku można dosmaczać na różne sposoby .Dziś podałam go z duszonymi pomidorkami cherry na ostro.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 porcje filetu z pstrąga ze skórą
10 pomidorków cherry
garść pokrojonej natki pietruszki
garść pokrojonego kopru
olej
masło ( najlepiej klarowane )
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
2 cytryny
mąka
Filet z pstrąga ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut .
Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron ( ostrożnie przewracać bo pstrąg jest bardzo delikatny ).
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić i posypać pieprzem .
Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając pstrąga podsmażonymi pomidorkami .
Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-03-11
pychotka...
delfi 2011-03-11
mmmm ale dobre!
Pozdrawiam:)
lila25 2011-03-11
wyglada wspaniale !!
omerta 2011-03-12
jak tylko uda mi się złowić jakąś rybkę to przyrządzę ją właśnie w taki sposób.....>>>> idę dalej