Zainspirował mnie humus . Tamto z ciecierzycy - to z fasoli ale w sumie chodzi o wartości odżywcze roślin strączkowych.
Czas : 15 minut
Składniki :
1 puszka fasoli ziarnistej w zalewie
2 cebule ( duże )
3 łyżki oleju
15 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego 30 %
garść ziół ( koper, pietruszka )
cukier
papryka mielona
pieprz mielony
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 kostki bulionu warzywnego lub inna przyprawa do zup czy sosów do smaku
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
czarnuszka
Cebule obrać , pokroić i usmażyć na złoto na oleju. Fasolę odcedzić. ( trochę odłożyć ) Podgrzać fasolę z cebulką , śmietanką i kostką bulionową .Włożyć do malaksera razem z pokrojonymi ziołami ( trochę zostawić do posypania ) , koncentratem i zmiksować na miazgę . Przelać do garnuszka i doprawić do smaku cukrem, pieprzem , papryka .
Podawać do makaronu jako danie wegetariańskie ( można w tym sosie podawać jajka na twardo , warzywa ) lub do kiełbasy na gorąco z pieczywem lub ziemniakami .
Dla dekoracji posypywać pozostawioną fasolką , ziołami i pokrojonymi pomidorkami i czarnuszką .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-03-22
dzieki za przepis , podoba mi sie , milego dnia !
danwi66 2011-03-22
pychotka zapewnie:)..
kas13 2011-03-22
Pozdrawiam wiosennie !
inka8 2011-03-23
Jutro będzie serwowany dla mojej Rodzinki.....Pyszności.....Pozdrawiam cieplutko ...:::)))
felunia0 2011-03-25
Brawo za ten sos ... Prosty i na pewno smaczny.Zaraz wypróbuję .. pewnie i z czerwonej puszkowanej fasoli mozna to zrobić ..