Pierogi z gotowaną wołowiną :

Pierogi z gotowaną wołowiną :

Czas :1 godzina

Składniki :
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
½ szklanki wody
szczypta soli
40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
kawałek selera ugotowanego z rosołu
sól
pieprz mielony
oliwa

Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć . Mięso zmielić razem z warzywami . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na ok.35 kulek . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi ( jak kto lepi - ręcznie, na płytce , ,, ściskarką ,, ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć .
Podawać - w rosole , okraszone cebulką , skwarkami , pesto - jak kto lubi .
Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami .
Pomidor posypany dla dekoracji czarnuszką .

dodane na fotoforum:

lila25

lila25 2011-03-23

wygladaja przepieknie , jak wszystko u Pani , pozdrawiam :))

tczew54

tczew54 2011-03-23

Moje ulubione jedzonko. Pierogi z wszelakim nadzieniem. Pozdrawiam cieplutko.

ondra

ondra 2011-03-23

Już od jakiegoś czasu chodzą za mną pierogi. Pozdrawiam :)))

ula95

ula95 2011-03-23

super pierogi, pyszne danie - serdecznie pozdrawiam.

danwi66

danwi66 2011-03-23

pierogi lubię z każdym nadzieniem....noooo ze szpinakiem nie jadłam jeszcze,,wstyd(biję się w piersi).....ale nie wiem jak smakuje szpinak...tak jakoś nigdy się nie spotkaliśmy kulinarnie:(....

gosica0

gosica0 2011-03-23

pycha:))): ale to czarne to chyba nie myszka.......???):):):)::)):):

bunia

bunia 2011-03-23

gosica0- hi hi - zapomniałam napisać - to czarnuszka

beatula

beatula 2011-03-23

Hmmm....jako dziecko bywałam często w Szczecinie, tam się urodziłam. I tylko wtedy jadłam chleb posypany czarnuszką - nie tolerowałam tego smaku. Lata minęły, czarnuszki nie spotkałam...ciekawe, jak dziś bym zaregowała :-)

lubisie

lubisie 2011-03-23

Wyglada bosssssssssko:) Jak zwykle zresztą, pozdrawiamy goraco:)

kris13

kris13 2011-03-23

I to są najlepsze pierogi z mięsnym farszem ;):)))

ancias

ancias 2011-03-24

Super przepisy ;) Wszystko wygląda bardzoo smakowicie ;)
Pozdrawiam serdecznie!

dodaj komentarz

kolejne >