Czas :1 godzina
Składniki :
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
½ szklanki wody
szczypta soli
40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
kawałek selera ugotowanego z rosołu
sól
pieprz mielony
oliwa
Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć . Mięso zmielić razem z warzywami . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na ok.35 kulek . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi ( jak kto lepi - ręcznie, na płytce , ,, ściskarką ,, ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć .
Podawać - w rosole , okraszone cebulką , skwarkami , pesto - jak kto lubi .
Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami .
Pomidor posypany dla dekoracji czarnuszką .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-03-23
wygladaja przepieknie , jak wszystko u Pani , pozdrawiam :))
danwi66 2011-03-23
pierogi lubię z każdym nadzieniem....noooo ze szpinakiem nie jadłam jeszcze,,wstyd(biję się w piersi).....ale nie wiem jak smakuje szpinak...tak jakoś nigdy się nie spotkaliśmy kulinarnie:(....
beatula 2011-03-23
Hmmm....jako dziecko bywałam często w Szczecinie, tam się urodziłam. I tylko wtedy jadłam chleb posypany czarnuszką - nie tolerowałam tego smaku. Lata minęły, czarnuszki nie spotkałam...ciekawe, jak dziś bym zaregowała :-)
lubisie 2011-03-23
Wyglada bosssssssssko:) Jak zwykle zresztą, pozdrawiamy goraco:)
ancias 2011-03-24
Super przepisy ;) Wszystko wygląda bardzoo smakowicie ;)
Pozdrawiam serdecznie!