Pachnie w całym domu - uwielbiam szczególnie zimą bo przypominają jesienne aromaty.
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże papryki ( używam czerwonych lub żółtych )
0,3 kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
4 średnie pieczarki
garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
maggi
1/2 pęczka kopru
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
3 łyżki mąki
woda
Namoczyć grzyby i ugotować . Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić . Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku . Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno ( bez ogonków ) i wsypać do garnka .Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania . Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut ( od zagotowania ) .
W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę . Wymieszać . Wlać śmietankę , a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość .Łyżką cedzakową wyjąć papryki .Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu .
Podawać same , z pieczywem lub z ziemniakami - jak kto lubi .
Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy - taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .
Na wywarze zrobiłam zupę https://www.garnek.pl/bunia/13997341/zupka-po-paprykowa
dodane na fotoforum:
reni50 2011-03-28
chętnie bym posmakowała, tak apetycznie wyglądają...
stor55 2011-03-28
bardzo pomysłowe , papryczki faszerowane bardzo lubię ,szkoda ,że tylko ja sama :) pozdrawiam
bella80 2011-03-28
moje ulubione danie...polecam gorąco...pozdrawiam:)
bunia 2011-03-28
yvonne7- e tam zaraz krokusy- od okna mi wieje jakotworzyłam , na spacerze z psem zmarzłam to znaczy zima ( a na trawnik nie patrzyłam ) : )
lila25 2011-03-29
pycha jedzonko tylko pozazdroscic rodzinie :))