Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem brzoskwini
Czas : 30 minut
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki dobrej konfitury brzoskwiniowej
olej z pestek winogron
¼ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki mielonej papryki
sól morska
1 łyżka masła
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
2 połówki brzoskwini z syropu
maggi
Zrobić marynatę z oleju , konfitury brzoskwiniowej , pieprzu, soli i mielonej papryki . Natrzeć przecięte wzdłuż piersi z kurczaka . Zostawić na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki ). Smażyć piersi kurczaka na rumiano z obu stron ( 2 minuty – przewrócić , 2 minuty – przewrócić , 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty ) , dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę .Dodać masło , podlać syropem i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę ( pilnować bo mimo tego , ze syrop jest mało słodki sos ma tendencje do przywierania do ścianek naczynia - a jak się za mocno z karmelizuje to gorzknieje ). Doprawić do smaku maggi , pieprzem .
dodane na fotoforum:
lejdis 2011-04-02
UMMM....
OSTATNIO ROBIĘ DRÓB Z ANANASEM :)