Różnych wersji blinów jest dziesiątki . To są bliny ziemniaczane z drożdżami.
Czas : 1 godzina + 2 na rośnięcie
Składniki :
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cukru
5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia
Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży . Do utartych ziemniaków dodać jajka , sól i szklankę mąki - zamieszać . Dodać rozczyn , resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać . Ciasto ma mieć gęstość dobrej , kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki , jeśli za gęste dolać trochę mleka .Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką ). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać . Zostawić na ok . 1,5 godziny .
Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) - nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .
dodane na fotoforum:
kas13 2011-04-09
miłego po południa!
reni50 2011-04-09
takich nigdy nie jadłam, chciałaby spróbować, lubie poznawać nowe smaki...
bunia 2011-04-09
kris13- zobacz tu przepis mojej znajomej ( co prawda w wersji ze śledziem ale to można pominąć ) - jak Pyza coś robi to na pewno jest pyszne http://www.gotujmy.pl/bliny-ze-sledziem-,przepisy,63629.html
jagoda8 2011-04-11
Bliny lubię,koleżanka przyjedzie i upiecze,bo ona lubi to robić,a my wtedy wcinamy,a Ania się cieszy ze nam smakują..