Robię zawsze kiedy gotuję wywar wieprzowy na zupę .Mam wtedy dwa dania w jednym .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 kg ugotowanych żeberek wieprzowych ( chude , cienkie - tzw. ,, paski ,, - powinny być gotowane minimum 1,5 godziny na małym gazie )
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
olej
2 łyżki masła
Z dobrze ugotowanych żeberek pokrojonych na kawałki ( takie na szerokość 8-10 cm ) wyluzować ostrożnie kość tak by się nie rozpadły . Posolić i popieprzyć . Panierować w bułce tartej - jajku-bułce tartej . Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać porcję oleju z masłem. Smażyć mięso na rumiano z obu stron .
Podaje z ziemniakami z wody posypanymi koprem i sałatą ze śmietaną .
A wywar z gotowania żeberek używam na zupę lub podaję jako esencjonalny rosół wieprzowy- do popicia lub z kluseczkami .
dodane na fotoforum:
madu02 2011-04-16
ale dużo kalorii dołożone tym panierowaniem, ale widzę że tak samo smażymy na maśle z olejem, wszystko jest wtedy smaczniejsze, pozdrawiam Mistrzynię
kas13 2011-04-17
MIŁEJ NIEDZIELI!