Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe - lekkie - wiosenne .
Czas : 15 minut
Składniki :
5 jajek na twardo
5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
1 łyżka sera białego
1 łyżka majonezu
pieprz mielony biały
sól
kilka plasterków ogórka do dekoracji
zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )
Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać z serem i majonezem . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .
Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem .
Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok , a w dodatku zmieniają kolor jak postoją .
dodane na fotoforum:
jajaka 2011-04-18
Wyglada bardzo apetycznie!
Ladnie pokazane a przepis do sprobowania!
Milego poniedzialku!