Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna .
Czas : 4 dni
Składniki :
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki letniej wody - przegotowanej
2 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
3 średnie ząbki czosnku
1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb. Kamionkę ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito .
Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi - ja dodaję do 4 szklanek wywaru + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół .Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki.
Spokojnie może postać 2 tygodnie .
A przepis na żurek jest tu :
https://www.garnek.pl/bunia/14476167/zurek-na-owsianym-zakwasie
dodane na fotoforum:
tczew54 2011-04-21
Pełnych miłości, radości i zdrowia Świąt Wielkiej Nocy oraz bogatego zajączka życzę. Ela.
manta 2011-04-21
Pyszności i już się zabieram za przygotowywanie:)
Pozdrawiam serdecznie!
xmarcox 2011-04-26
Wszystko jasne niemam pytań...pozdrawiam:)