Delikatna , typowo wiosenno-letnia zupa . Zamiast zagęszczania mąką - wafle .
Czas : 20 minut
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 litra wody
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
sól
szczypta cukru
1 wafel ryżowy z solą morską ( Good Food )
wafelki do przegryzania ( użyłam Minis Kuku-Kurydza Good Food )
Szparagi umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą i dodać szczyptę soli. i cukru . Gotować 15 minut .Wrzucić wafel by nasiąknął płynem . Dodać śmietankę . Zmiksować w malakserze na krem .Doprawić do smaku . Zmieszać z koperkiem .
Podawać w filiżankach z wafelkami do przegryzania .
Doskonałe danie na wiosnę , lekkie , bez mięsa i odrobiną koniecznego dla organizmu nabiału ( śmietanka ) i wszystkich mikroelementów i witamin ze szparagów ( kwas asparaginowego poprawi nam koncentrację i pamięć ) - a wykorzystanie wafla ryżowego zamiast mąki to plus na rzecz lekkości
dodane na fotoforum:
lila25 2011-05-04
pyyysznosci , cos dla mnie , pozdrawiam :)
krynia2 2011-05-04
Szparagi....to fantastyczy dodatek jak widać nie tylko do mięs........pozdrawiam.
ajch3 2011-05-04
Uwielbiam szparagi ale białe .Mieszkam w zagłębiu szparagowym i już zaczynają snić mi się po nocach tyle tu ich
aguta11 2011-05-04
Pychotka...bardzo lubię szparagi zielone jak i białe...pozdrawiam...z zielonych jeszcze nie gotowałam...