Zraziki wieprzowe wg Buni :

Zraziki wieprzowe wg Buni :

Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki .

Czas ; 1 godzina

Składniki :

0,5 kg chudego mięsa od szynki
4 cebule ( dałam 2 białe i 2 czerwone )
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej
3 szklanki wody
sól
1/2 łyżeczki pieprz mielony
1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
2 łyżeczki cukru
maggi
2 płaskie łyżki mąki lub gotowa brunatna zasmażka do sosów ( lub Soser )


Mięso oczyścić z błonek . Pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) . ,,Stłuc " tłuczkiem do mięsa tak by rozbić strukturę włókien .Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Polać kilkoma łyżkami oleju i ułożyć jeden na drugim . Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 30 minut . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Na gorący tłuszcz kłaść zraziki i smażyć na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka . Cebulę pokroić bardzo drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu . Smażyć mieszając aż cebula zmięknie . Posypać cukrem i ogrzewać tak by cebula zrobiła sie lekko rumiana ( cukier którym posypie się i naturalny cukier zawarty w cebuli zaczną się karmelizować ) , wlać 2 łyżki oleju - smażyć 3 minuty .Przełożyć do garnka z mięsem. Zalać wodą . Dodać liście laurowe , ziele angielskie 1/2 łyżeczki soli ( lub kostkę bulionową warzywną ) . Dusić na średnim gazie aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie , a płyn odparuje o połowę ( ok. 1 godziny ) . Sos zagęścić mąką , gotową zasmażką lub Soserem .Doprawić pozostałą papryką i pieprzem .

dodane na fotoforum:

delfi

delfi 2011-05-13

to mi smakuje:)
pozdrawiam:)

danka1

danka1 2011-05-15

ładnie podane

monika

monika 2011-05-18

A ja nawet je sobie dzisiaj zrobiłam z łopatki wieprzowej. Pyszne! :)

dodaj komentarz

kolejne >