Delikatny pstrąg macerowany w soku mandarynkowym i cytrynowym - z dużą ilością grubo mielonego pieprzu .
Czas :1 godzina
Składniki :
3 kawałki filetu z pstrąga
1 cytryna
2 duże mandarynki
1 łyżeczka miodu ( najlepiej pomarańczowy )
sól morska grubo mielona
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
mąka
Zrobić marynatę z soku wyciśniętego z cytryny i 1 mandarynki zmieszanych z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki pieprzu i miodem .Filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano filety z obu stron .W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Drugą mandarynkę okroić ze skórki i pokroić w plastry .
Podawać obkładając pstrąga plastrami mandarynki .
Pstrąg który poleży w sosu z cytrusów jest wyjątkowo delikatny - pięknie pachnie , a obłożenie plastrami mandarynki uwypukla ten smak.
Podaję z frytkami i sałatą ( z mandarynką i lekkim dresingiem ).
dodane na fotoforum:
danka1 2011-05-13
Ładnie podany
saline 2011-05-13
kochana włąsnie ..przytargałam ''pstrąga ze straganu i......zrobię go po Twojemu jestem pewna że bedzie smakował wybornie ...Dzieki że jesteś pozdrawiam
danwi66 2011-05-13
Bunieczko,Bunieczko Ty superowa kuchareczko:)...znowu cudeńka,,,,i znowu będzie nagroda,,:)
alasu 2011-05-13
Doskonale pod każdym względem!
Majowo wykwintnie,smacznie,elegancko,wybornie,kwiatowo.....