Gęsty krem pomidorowy na ostro - robię jak mam gotowy rosół .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 szklanka rosołu drobiowego ( można też zrobić na wywarze warzywnym )
4 duże - mięsiste pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
kilka kropli tabasco
sól
cukier
1 łyżeczka pokrojonego koperku
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
4 kromki chleba tostowego
olej
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki . Przekroić - usunąć pestki zmiksować w malakserze z rosołem , pokrojonym czosnkiem i koncentratem . Zagotować . Doprawić do smaku solą , cukrem ,tabasco .
Z chleba tostowego zrobić na rozgrzanym oleju grzanki ( można je ozdobnie powycinać przedtem ) . Grzanki zdjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym .
Mus pomidorowy podawać w małych miseczkach posypany koperkiem i szczypiorkiem z osobno podanymi grzankami .
Jeśli pomidory są za mało mięsiste i krem jest wg nas za rzadki można rozrobić z kilkoma łyżkami wody 2 łyżki mąki - wlać do wrzącej zupy i zagotować - zgęstnieje .Ale moim zdaniem wystarczy dobrać odpowiednie pomidory np.
dodane na fotoforum:
an36a 2011-05-16
Fantastyczne przepisy:) Już kilka dań zrobiłam wg zamieszczonych przepisów:) Pozdrawiam:)
lila25 2011-05-17
przepis skopiowalam , pycha !!