Zaczął się sezon na botwinkę - ta majowa jest najlepsza .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 udko kurczaka
włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
1 pęczek botwinki
1 burak
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
6 rzodkiewek
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
sok z cytryny
cukier
3 szklanki wody
sól
maggi
Obrać warzywa .Włożyć z mięsem , przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać woda . Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, burak ,por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą . maggi i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ) , posypać resztą kopru i szczypiorem .
Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety , paszteciki .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-05-18
zupa sezonowa, pięknie u ciebie podana...
bunia 2011-05-18
alik61- a ja jestem leniwa - jak już gotuję to ułatwiam sobie i wrzucam kawałek kuraka i warzywa ( minuta żeby obrać ) i potem mam mięsko na farsz - usmażę kilka naleśników i obiad gotowy .
dor48ta 2011-05-19
,,jestem leniwa "... hm...ciekawe ... To ja przy Tobie jestem straszny próżniak haha Fantastyczne są te Twoje dania !
bunia 2011-05-20
Siestala- hi hi - podana była normalnie - w ten słoiczek wlałam nadmiar żeby wstawić do lodówki i tak mi się spodobał że zrobiłam zdjęcie .