Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień ". A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .
Czas : 1 godzina
Składniki :
0,5 kg kiszonej kapusty
2 dag suszonych grzybów
1/4 szklanki oleju
pieprz mielony
cukier
1 kostka bulionowa ( drobiowa )
25 dag makaronu cresto di gallo
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis .
Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .
W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić .
Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-05-20
zdolna jesteś, zawsze coś smacznego i pieknie podane...
danwi66 2011-05-20
pięknie Buniu jak zawsze.;)
kas13 2011-05-21
witam... pogodnego poranka życzę !