Zakwaszana jarzynka z kalarepki

Zakwaszana jarzynka z kalarepki

Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę .

Czas : 30 minut

Składniki :
2 kalarepki
4 marchewki
2 łyżki masła
4 łyżki usiekanego koperku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku

Kalarepki i marchewki obrać . Pokroić w kostkę , zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ) , lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ) .Dodać masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając . Doprawić do smaku szczyptą cukru , solą i sokiem z cytryny .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .

dodane na fotoforum:

christ

christ 2011-05-24

Dziekuje za mile odwiedzinki u mnie w galerii i zycze udanego wieczorku Christian :-))

ula95

ula95 2011-05-24

pychota -pozdrawiam wieczorowo.

rudy13

rudy13 2011-05-24

oj taką kalarepkę .... mniam już się oblizuję ....
pozdróweczka ... :)))

izolek

izolek 2011-05-25

Ja warzywa gotuję w całości
a kroję po ugotowaniu.
Łatwiej się kroi - wywar do zupki.
Pozdrówki.

kofta73

kofta73 2011-06-06

O mamo..., chyba zgłodniałam :)

dodaj komentarz

kolejne >