Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kalarepki
4 marchewki
2 łyżki masła
4 łyżki usiekanego koperku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Kalarepki i marchewki obrać . Pokroić w kostkę , zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ) , lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ) .Dodać masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając . Doprawić do smaku szczyptą cukru , solą i sokiem z cytryny .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .
dodane na fotoforum:
christ 2011-05-24
Dziekuje za mile odwiedzinki u mnie w galerii i zycze udanego wieczorku Christian :-))
izolek 2011-05-25
Ja warzywa gotuję w całości
a kroję po ugotowaniu.
Łatwiej się kroi - wywar do zupki.
Pozdrówki.