Nie wiem czemu utarło się przekonanie , że rzodkiewkę jada się tylko na surowo.
Czas : 30 minut
Składniki :
30 średniej wielkości rzodkiewek
1/2 pęczka koperku ( ok. 5 łyżek pokrojonego )
2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
2 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
2/3 szklanki wody
Rzodkiewki oczyścić , umyć i pokroić na ćwiartki .W garnku o grubym dnie ( lub w woku , lub na patelni o grubym dnie ) rozgrzać olej i masło. Wrzucić rzodkiewki . Smażyć mieszając 10 minut. Posypać cukrem i lekko karmelizować. Podlać wodą .Osolić .Dusić aż woda odparuje . Wsypać koper. Doprawić rzodkiewki sokiem z cytryny , solą i jeśli trzeba jeszcze szczyptą cukru.
Jarzynka jest lekko pikantna , smaczna i ma piękny jasno różowy kolor .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-05-27
jak ładnie...
yvonne7 2011-05-28
najpierw podsmażam coś mięsnego z cebulką, później dodaję rzodkiewkę (koniecznie pokrojoną w plasterki), przyprawy i jajka :)