Kalarepki nadziewane marchewką :

Kalarepki nadziewane marchewką :

Fantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym lub jarskie danie .

Czas : 30 minut

Składniki :

2 duże kalarepki
4 młode marchewki
2 łyżeczki masła
2 jajka ( małe )
1/2 kostki bulionu warzywnego
2 łyżki pokrojonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżeczki mąki
3 łyżki śmietanki w proszku

Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli ,mąkąi wymieszać z surowymi jajkami .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem . Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .

dodane na fotoforum:

mines

mines 2011-05-31

zycze udanego i slonecznego dnia!!

pamela5

pamela5 2011-05-31

Ciekawa fotografia:-))

emmi1

emmi1 2011-05-31

Jak ślimaczek do dla mnie :))))))

ijkk1

ijkk1 2011-05-31

O!!! to będzie dobre (*,*)

anita591

anita591 2011-05-31

smacznego

bella80

bella80 2011-05-31

WITAM SERDECZNIE :)))
๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘ ღ♥ღ♥ღ ¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•

..ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ
¸.•´ღ`•.¸.WITAM CIEPLUTKO¸.•´ღ`•.¸
•●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘ ღ♥ღ♥ღ ¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•


¯♥♥ Z dalekich, obcych stron,
tam gdzie echo z wiatrem mknie,
moc pozdrowień i uścisków -
uśmiech serca
Tobie ślę ¯♥♥)

______*♥_$$$$*♥*$$$$_♥*
____*♥_$$$$$$$$$$$$$$$_♥*
____*♥_$$$$$$$$$$$$$$$_♥*
_____*♥_$$$$$$$$$$$$$_♥*
_______*♥_$$$$$$$$$_♥*
_________*♥_$$$$$_♥*
__________*♥_ $$_♥*
____________--*♥*.

reni50

reni50 2011-05-31

ale jesteś pomysłowa...

bunia

bunia 2011-05-31

Mam zdecydowanie ,, czas kalarepkowy ,, .Polecam wszystkim sos który zrobiłam .Pewnie można ugotować w osolonej wodzie z masłem kalarepkę , dodać śmietanki i zmiksowac na krem. Doprawić - będzie cudny do młodych ziemniaków i np jajka na trawdo w tym sosie .

yvonne7

yvonne7 2011-05-31

i jest mój ulubiony liść :)

bunia

bunia 2011-05-31

hi hi - nie przyzwyczajaj się za bardzo- w końcu ,, padnie ,, - ususzyć sie raczej nie da .

danwi66

danwi66 2011-06-01

Buniu kochana jak zwykle....cudnie podane:)

yvonne7

yvonne7 2011-06-01

ślimaczek też bardzo mi się podoba - oby "się" tylko nie rozbił :)

dodaj komentarz

kolejne >