Udka w marynacie pomarańczowej:

Udka w marynacie pomarańczowej:

Wreszcie trafiłam na konfiturę z gorzkich pomarańczy - używam jej do marynat.
Czas : 1 godzina
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
2 łyżki oleju ( używam z pestek z winogron )
1 łyżka konfitury z gorzkich pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
Zrobić marynatę z papryki mielonej, konfitury ,sosu sojowego , oleju , i pieprzu. Wysmarować nią udka i zostawić na 30 minut w lodówce( całe lub przekrojone na połówki ).
Włożyć udka do rękawa do pieczenia . Włożyć do piekarnika . Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od osiągnięcia temperatury .
Podaję z ryżem gotowanym na bulionie i sałatą .

A tu są linki do konfitury z gorzkich pomarańczy dla tych którzy jej nie znają .Akurat te dwa rodzaje kupuję

https://www.google.com/imgres?imgurl=https://www.delima.pl/storage/mini/1176987514_Konfitury_gorzkie_pomara%C5%84cze1.jpg&imgrefurl=https://www.delima.pl/%3Fmodule%3DDefault%26action%3DContentController%26sectionId%3D64%26parentId%3D2&usg=__m3KLMISschjJRuyxRkY3QGkr2IY=&h=140&w=93&sz=5&hl=pl&start=36&zoom=0&um=1&itbs=1&tbnid=m-5j3pMIhlfsbM:&tbnh=93&tbnw=62&prev=/search%3Fq%3Dkonfitura%2Bz%2Bgorzkich%2Bpomara%25C5%2584czy%26start%3D21%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dpl%26channel%3Dsuggest%26ndsp%3D21%26tbm%3Disch&ei=VwbtTcOSG87z-gad1rzgDw

https://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48633,8760739,Oryginalne_i_wyrafinowane__,,ga,,11.html

dodane na fotoforum:

reni50

reni50 2011-06-04

mistrzyni z ciebie...

bryza

bryza 2011-06-04

Musi być fantastyczne :)

krynia2

krynia2 2011-06-04

....ładnie podane.....każda nowość sie przyda..spróbuję i tego smaku.........pozdrawiam i miłego popołudnia zycze.

bunia

bunia 2011-06-04

bryza - oczywiście serdecznie zapraszam do znajomych

ela01

ela01 2011-06-04

gorąco pozdrawiam:)

aniaf19

aniaf19 2011-06-04

udanego wekendowania:)pozdrawiamy serdecznie

kofta73

kofta73 2011-06-06

Na dniach i ja takie zmontuję, tylko o tych konfiturach z gorzkich pomarańczy dotąd nie słyszłam :)

bunia

bunia 2011-06-06

kofta73- taka konfitura robiona jest z dodatkiem skórki pomarańczowej. Bardzo popularna w Anglii . Ja ją polubiłam. Teraz już u nas też można dostać .Kupuję w zasadzie dwa rodzaje - wstawiłam linki pod przepisem - ale jest więcej ( tania nie jest ale pyszna - doskonała do marynat drobiu , ryb , dresingów do sałatek , no i oczywiście do grzanek czy bułki z masłem ) .Gorąco polecam.

dodaj komentarz

kolejne >