Bulionowe  fusion wg Buni :

Bulionowe fusion wg Buni :

Zrobiłam na bazie esencjonalnego bulionu drobiowo-wołowego .A kompozycja smakowa - no cóż to już moje upodobania smakowe z różnych kuchni.

Czas : 45 minut

Składniki :

30 dag gotowego makaronu ( klusek - nigdy nie wiem jak zaklasyfikować ) udon
3 szklanki esencjonalnego bulionu wołowo-drobiowego
20 dag chudego mięsa wołowego ugotowanego z bulionu
20 dag cienkiej zielonej fasolki szparagowej
3 rzodkiewki
3 łyżki pokrojonej w cienkie słupki ugotowanej w rosole marchewki
1 połówka piersi z kurczaka
2 łyżeczki sosu chili z ananasem
1 łyżeczka sosu chili z cytryną
sól
pieprz czarny grubo mielony
1,5 plasterka cytryny
1/2 łyżeczki suszu trawy cytrynowej
3 łyżki pokrojonego szczypiorku ( drobny -część od korzonka )
cienki plasterek świeżego imbiru
3 kapelusze suszonych grzybów ( dałam podgrzybki - można dać mun ale wolę nasze są bardziej esencjonalne )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek oleju ryżowego
sos sojowy do smaku
Namoczyć grzyby . Ugotować do miękkości .Odcedzić i pokroić w paseczki .
Zaparzyć kilkoma łyżkami wrzącej wody susz trawy cytrynowej i zostawić na 5 minut- odcedzić , a wywar wlać do rosołu . Rosół zagotować z kawałkiem imbiru( wyjąć imbir ).
Pierś z kurczaka pokroić drobno , polać sosem chili z ananasem ( 1 łyżeczka ) , posolić , posypać pieprzem .Dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać .Na patelni rozgrzać olej i wkładać na gorący kawałeczki kurczaka . Smażyć obracając aż się zrumieni delikatnie. Przełożyć na kuchenne papierowe ręczniki i odsączyć z tłuszczu.
Fasolkę oczyścić i ugotować al dente w osolonej wodzie .Odcedzić .Przekroić na połówki.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki .
Udon wrzucić na 2 minuty do wrzącej wody by się podgrzał. Odcedzić .
Mięso wołowe włożyć do bulionu i podgrzać razem z nim aż będzie wrzący. Wyjąć mięso i pokroić w nie dużą kostkę .Doprawić bulion sosami chili ( cytrynowym i z ananasem ) i sosem sojowym .
Ułożyć w miseczkach porcje makaronu udo - zalać wrzącym bulionem- do każdej włożyć pół plasterka cytryny ( ze skórką ).. Posypać odrobinę szczypiorem .Osobno podać kawałki kurczaka ,wołowiny, rzodkiewkę, fasolkę , grzyby , marchew .
Od razu wyjaśniam , że nie brałam się za gotowanie od podstaw bo było by to za pracochłonne . Miałam ugotowany bulion , a co za tym idzie wołowinę i marchewkę z rosołu. Fasolkę gotowałam jako dodatek do II dania , grzybki mam zawsze ugotowane i zamrożone w małych porcjach ( jak bym miała robić mięsny ) farsz do pierogów .To tylko obsmażyłam pierś z kurczaka , pokroiłam co trzeba , doprawiłam i podgrzałam .

I jeszcze jedno - pomimo tego , że teoretycznie da się to jeść pałeczkami , a na końcu bulion wypić to w praktyce łyżka po za kadrem była ( hi ).

dodane na fotoforum:

jonna

jonna 2011-07-02

Super podane, na pewno smaczne danie.....
Miłego weekendu BUNIU........

bryza

bryza 2011-07-02

Fascynujące :) .... pozdrawiam sobotnio :)

duszko

duszko 2011-07-02

Pięknie podane, wygląda jak bukiet kwiatów, zapewne jest równie smaczne. Pozdrawiam

yvonne7

yvonne7 2011-07-02

jedzonko pierwsza klasa, tylko przypraw (jak dla mnie) za dużo - gubi się smak :)

bunia

bunia 2011-07-02

yvonne7- a to ja mam odwrotnie - jak na mnie to przypraw było mało - dała bym więcej bo lubię jak przebijają mi różne kontrastowe smaki ale zięć woli łagodniejsze .

bella80

bella80 2011-07-02

¯)¯)_--M I Ł E G O
(_>❤<_)-_(¯(¯)_--WEEKENDU*(
--(_(_)--(_>❤<_)
-------------(_(_)--
•❤•¯¯¯¯•❤•¯¯¯¯•❤•¯¯¯¯•❤•
Nie odkładam uśmiechu,
bo zbyt cennym jest darem,
to co cieszy i bawi,
jest radości wymiarem.
Niech i w Tobie Dziś gości,
niech swym blaskiem urzeka,
niech ten dzień będzie cudny,
płynie jak Szczęścia rzeka.
---_(_)_-----------_(_)_
--(_)♥(_)---------(_)♥(_)
-----(_)------------/(_)
---------|-/)--♥--(-|
------(-|------------|-/)
---------|-/)-----(-|
-------\|//-------\|//
¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ❀¤ۣۜ
•❤•¯¯¯¯•❤•¯¯¯¯•❤•¯¯¯¯•❤•
CIEPLUTKO POZDRAWIAM
ŻYCZĘ NA NIEBIE I W SERCU
SŁOŃCA, A NA BUZI
UŚMIECHU
BEZ KOŃCA •❤• •❤•
•❤•¯¯¯¯•❤•¯¯¯¯•❤

reni50

reni50 2011-07-02

jak zwykle elegancko podane, dokładnie opisane, to lubię...

elusia6

elusia6 2011-07-03

          |    |       ╱/
╲         |   /|    ╱   /
   ╲   |  |  / | ╱    / ŻYCZĘ MIŁEGO DNIA ..
 ____ ╲| /   V  /      ━━━
 ╲                        ╱ 
    ╲   '"'"         '"'"    ╲
━━━  ◄۩>      <۩►   ━━
   ╱        ╰╯           ╲
╱━       '.______.'        ━━
   ╱/       ·.▒▒.·     |   |╲
╱  /    ╱ |           |   |
   /  ╱   |  /  |    |   |
  /╱      | /   |    |
╱        |/    |    |

slay1

slay1 2011-07-03

witam:)
mam pytanie byłem ostatnio w chińskiej i jadłem przepyszne ogórki
świeże tylko w jakimś sosiku jakby octowym nie wiesz czasem jak je zrobić były z papryczką świeżą??????pozdrawiam

b

bunia

bunia 2011-07-03

slay1- nie mam pojęcia , chyba nie próbowałam takich.

slay1

slay1 2011-07-03

dzięki:)

lila25

lila25 2011-07-03

dzieki za przepis , nigdy nie wiem do czego uzyeac trawy cytrynowej , pozdrawiam :))

kas13

kas13 2011-07-03

spokojnej niedzieli życzę!

jagoda8

jagoda8 2011-07-04

Pięknie

bahus

bahus 2011-07-09

Pomysł niesamowicie fajny coś a la orient ale po naszemu...dla mnie rewelacja

dodaj komentarz

kolejne >