Zdecydowanie wolę taki robiony w domu od tych gotowych .
Czas : 10 minut
Składniki :
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mocnego syropu malinowego
1 łyżka masła
10 dag malin
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym . Wlać rozrobiony budyń .Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia . Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu . Obłożyć malinami. Udekorować .
Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek .
Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny ( można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego ).
dodane na fotoforum:
wloczek 2011-07-04
..Mmm..! To wygląda supeeer.. :)
krynia2 2011-07-04
Z pewnościa wysmienity. Dzisiaj własnie na deser miałam budyń /niestety z torebki/ z malinami z własnej działeczki...........oraz syropem malinowym. Pozdrawiam i miłego popołudnia zycze.
bryza 2011-07-04
Masz rację .... dla dzieci z pewnością jest lepszy :).....milutkiego wieczorku , pozdrawiam :)
alaw52 2011-07-04
Pyszności......
Piękne...............
♥#♥_ "Najlepszym pamiętnikiem
♥#♥_ jest serce.
♥#♥_ Ono zapamięta tych,
♥#♥_ którzy są godni
♥#♥_ pamięci..
MIŁEGO WIECZORU
GORĄCO POZDRAWIAM :)
inka8 2011-07-05
Witaj....Pyszności......Pozdrawiam cieplutko ....:::)))
Wszystkie Twoje zdjęcia sa dla mnie inspiracją......dziękuję
kromis 2011-07-05
rzeczywiscie nie ma to jak domowy, pompieram. a czy mozna make ziemniaczana zastapic skrobia kukurydziana?
bunia 2011-07-05
kromis- a wiesz , że nie mam pojęcia nie używam mąki kukurydzianej .Trzeba by spróbować na małej ilości .
sun10 2011-07-05
ma piękny kolor! a smak z pewnością o niebo lepszy