Domowy budyń malinowy:

Domowy budyń malinowy:

Zdecydowanie wolę taki robiony w domu od tych gotowych .

Czas : 10 minut

Składniki :

1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mocnego syropu malinowego
1 łyżka masła
10 dag malin
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym . Wlać rozrobiony budyń .Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia . Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu . Obłożyć malinami. Udekorować .
Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek .
Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny ( można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego ).

dodane na fotoforum:

wloczek

wloczek 2011-07-04

..Mmm..! To wygląda supeeer.. :)

krynia2

krynia2 2011-07-04

Z pewnościa wysmienity. Dzisiaj własnie na deser miałam budyń /niestety z torebki/ z malinami z własnej działeczki...........oraz syropem malinowym. Pozdrawiam i miłego popołudnia zycze.

aguta11

aguta11 2011-07-04

pyszny:)))

yvonne7

yvonne7 2011-07-04

oczywiście, że domowy lepszy - nawet z barwnikiem :)

bryza

bryza 2011-07-04

Masz rację .... dla dzieci z pewnością jest lepszy :).....milutkiego wieczorku , pozdrawiam :)

saline

saline 2011-07-04

0j pamietam takie domowe budynie kisielki.;-)smaczne były pozdrawiam buniu

elvie86

elvie86 2011-07-04

ja też sie zajadam teraz budyniem, ale dukana :P
śmietankowym :P

smacznego!

alaw52

alaw52 2011-07-04

Pyszności......

Piękne...............

♥#♥_ "Najlepszym pamiętnikiem
♥#♥_ jest serce.
♥#♥_ Ono zapamięta tych,
♥#♥_ którzy są godni
♥#♥_ pamięci..

MIŁEGO WIECZORU
GORĄCO POZDRAWIAM :)

ela01

ela01 2011-07-05

mimo deszczu życzę dużo uśmiechu w dniu dzisiejszym:)

inka8

inka8 2011-07-05

Witaj....Pyszności......Pozdrawiam cieplutko ....:::)))
Wszystkie Twoje zdjęcia sa dla mnie inspiracją......dziękuję

kromis

kromis 2011-07-05

rzeczywiscie nie ma to jak domowy, pompieram. a czy mozna make ziemniaczana zastapic skrobia kukurydziana?

bunia

bunia 2011-07-05

kromis- a wiesz , że nie mam pojęcia nie używam mąki kukurydzianej .Trzeba by spróbować na małej ilości .

sun10

sun10 2011-07-05

ma piękny kolor! a smak z pewnością o niebo lepszy

yvonne7

yvonne7 2011-07-05

kromis - oczywiście, można (czyżby Dukan?):)

dodaj komentarz

kolejne >