Można piec w piekarniku albo na grillu .
Czas : 1 godzina+ macerowanie
Składniki:
1 kg palek z kurczaka lub kawałków pokrojonego kurczaka
3 łyżki oleju
3 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
przyprawy do kurczaka ( papryka, pieprz czarny, sol )
Podzielonego na kawałki kurczaka natrzeć przyprawami i zostawić w lodowce na kilka godzin . Zmiksować sos z oleju, ketchupu, sosu sojowego, musztardy i miodu .Ułożyć mięso w brytfance ( naczyniu do pieczenia, naczyniu żaroodpornym , na blaszce - w czym kto piecze ) i polać sosem .Wstawić do piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 35 minut od chwili gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę .Przewrócić ostrożnie kawałki mięsa na druga stronę i piec dalej jeszcze 20 minut. Powinna się zrobić na mięsie zapieczona skorupka z sosu .Podawać z chrupiącym -podpieczonym pieczywem i surówka np. Coleslaw .
Jeżeli robimy na grillu to trzeba mięso smarować w trakcie pieczenia przygotowanym sosem przewracając ..
Jeśli chodzi o wielkość kawałków do pieczenia to dzielę na małe np. ćwiartka dolna na pałkę + 2 kawałki górnego udka, połówkę piersi na 3 kawałki , i osobno 2 skrzydełka wykrojone ,, szczerze ,, - cały kurczak jest podzielony na 14 kawałków .
( Tak dla informacji - na 2 ćwiartki - uda i 1 pojedynczą pierś użyłam po 2 łyżki każdego składnika ).
dodane na fotoforum:
bunio 2011-07-09
pięknie podane..... zawsze podziwiam.... :-)
mandii 2011-07-10
tutaj zawsze wszystko apetycznie i starannie jest przygotowane-bardzo mi sie to podoba ;)