Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa . Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić . I dziwne , żółtko w nich było zawsze miękkie , a białko ścięte .
Czas : 2 minuty 15 -40 sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )
Składniki :2 jajka średniej wielkości
sól
pieprz
Jajka włożyć do zimnej , osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15-40 sekund . Wstawić pod zimną wodę .
Odmianą jajek na miękko są tzw ,, Jajka po wiedeńsku „ . Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki ( miseczki , kubka ) razem z łyżeczką masła , posolone i popieprzone . Rozmieszane .
A teraz nowinka . Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie ,, mądre ,, urządzenie - Eggtimer , które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas .To takie ,, jajko ,, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy sie na niego .
Wygląda tak : https://www.garnek.pl/bunia/16034013/eggtimer
A tu można zobaczyć cały proces gotowania . https://www.fmix.pl/album/78926/eggtimer/1
dodane na fotoforum:
karo66 2011-07-10
Grażynko, to tylko u Ciebie można się dowiedzieć takich nowinek. A ja muszę wypróbować ten czas 2 minuty i 15 sekund, bo jeszcze takiego nie próbowałam.
bunia 2011-07-10
karo66- to jest czas optymalny dla jajek średniej wielkości . Czas liczę od momentu gdy woda dobrze ,, bombelkuje " .Jak gotuję większą ilość jajek to trzeba doliczyć kilkanaście sekund .